Wprowadzenie

Niniejsze zasady opisują, w jaki sposób zbieramy i wykorzystujemy dane dotyczące Ciebie i kiedy udostępniamy je stronom trzecim. Cenimy naszą relację z Tobą i przykładamy najwyższą wagę do poszanowania i ochrony Twojej prywatności. Przetwarzamy dane osobowe wyłącznie zgodnie z obowiązującym prawem i niniejszą polityką prywatności. Ta wersja dokumentu jest wersją 2.0 i jest ważna od 25 maja 2018 roku.

Podmiot prawny TRANSFERGO LTD Level 42 One Canada Square Canary Wharf London E14 5AB Wielka Brytania
Dane kontaktowe inspektora ochrony danych:
Sarunas Savicianskas [email protected]
Terminy i określenia

Terminy i określenia „TransferGo", „my", „nas" i „nasz" odnoszą się do spółki TransferGo Ltd; wraz z jej pracownikami, dyrektorami, sukcesorami, podmiotami stowarzyszonymi i cesjonariuszami korzystamy z różnorodnych narzędzi i usług stron trzecich w celu świadczenia usług dla Ciebie (określenia „Ty", „klient", „użytkownik", „Twój" odnoszą się do użytkowników Usługi, zarówno w charakterze Nadawców, Odbiorców, jak i odwiedzających nasze strony internetowe lub aplikacje).

Firma TransferGo będzie administratorem danych osobowych, które nam przesyłasz. Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji na temat swoich praw wynikających z RODO (Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), odwiedź stronę internetową Komisarza ds. informacji na stronie www.ico.org.uk.

Zbieranie danych na stronach publicznych:

Kiedy przeglądasz naszą stronę internetową bez logowania, nie przechowujemy żadnych danych osobowych na Twój temat, ale korzystamy z wielu narzędzi, które pomagają nam utrzymywać stronę internetową i zapewnić Ci najlepszą możliwą jakość.
Zbieramy 2 rodzaje danych o Tobie, gdy nie jesteś zalogowany:
1) Dotyczące wydajności technologii, dane behawioralne i partnerskie: Dane te obejmują dzienniki techniczne dotyczące wydajności stron i anonimowych danych o zachowaniu klientów potrzebne do udoskonalenia strony internetowej. Te dane są anonimowe i nie wskazują one na Twoją osobę, ale są one niezbędne, abyśmy funkcjonowali i prowadzili działalność. Dane podmiotów stowarzyszonych zawierają numer identyfikacyjny klienta, ale nie mogą one być powiązane z Twoją osobą przez strony trzecie, jedynie przez firmę TransferGo. Oto lista dostawców, z których usług obecnie korzystamy:

  • Google Analytics – narzędzie służące do monitorowania agregowanych zachowań klientów i dostarczania informacji na temat systemu. Zawsze maskujemy Twój adres IP, więc nie można Cię zidentyfikować.
  • TrackJS – narzędzie monitorowania początkowego i końcowego procesu służące do wykrywania błędów.
  • Google Optimize – narzędzie do testowania typu A / B, które może pokazywać nieco inną treść dla każdego klienta. Klienci są wybierani losowo, a nie na podstawie profilowania danych osobowych.
  • HotJar – narzędzie do anonimowego monitorowania indywidualnych zachowań klientów, które pomaga nam zoptymalizować stronę. Mimo że śledzi ono konkretnego klienta, nie jest możliwe określenie, kim jest klient, ani także wykorzystanie tych danych do celów marketingowych lub innych.
  • Get Site Control – narzędzie do szybkiego dostosowywania zawartości strony bez potrzeby angażowania programistów (np. dodawanie ankiety do strony głównej).
  • Awin – popularna sieć afiliacyjna, której używamy do identyfikowania użytkowników, którzy przybyli za pośrednictwem partnera (np. Blogger). Te informacje są dla nas niezbędne, ponieważ musimy płacić podmiotom stowarzyszonym za pozyskanie klientów.
  • GetCake – popularna sieć afiliacyjna, której używamy do identyfikowania użytkowników, którzy przybyli za pośrednictwem partnera (np. Blogger). Te informacje są dla nas niezbędne, ponieważ musimy płacić podmiotom stowarzyszonym za pozyskanie klientów.


  • 2) Dane marketingowe: Dane te są wykorzystywane do celów marketingowych, w tym ponownego targetowania reklam przez sieć lub sieci społecznościowe, pomiaru konwersji, personalizowania reklam na podstawie Twojego profilu (np. kraju, z którego pochodzisz, aby wyświetlać reklamy w Twoim ojczystym języku). Oto lista dostawców, z których obecnie korzystamy:

  • Piksel Facebooka – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci społecznościowej Facebook w celu ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Google DoubleClick / Adwords – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Google w celu ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Bing – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Bing w celu ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Rubicon – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Rubicon w celu ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.

  • Wszystkie te dane są przechowywane w plikach cookie i po naszej stronie nie zawierają osobistych danych identyfikujących. Jeśli chcesz zresetować to ustawienie, wyczyść pliki cookie w przeglądarce, a my poprosimy Cię o ponowne skonfigurowanie tego ustawienia. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich kontroli można znaleźć tutaj: https://ico.org.uk/for-the-public/online/cookies/

    Zbieranie danych w naszym produkcie:

    Po zalogowaniu się stajesz się dla nas możliwą do zidentyfikowania osobą, dzięki czemu możemy śledzić i przechowywać więcej informacji o Tobie, w tym Twoje dane osobowe. Możemy udostępniać Twoje dane osobowe stronom trzecim, jeśli zostaniemy o to poproszeni lub wezwani przez policję, organ nadzorujący lub rządowy prowadzący dochodzenie w sprawie podejrzeń o nielegalne działania lub po otrzymaniu nakazu sądowego, a takie ujawnienie jest zasadnie konieczne w przypadku: aby spełnić wymogi prawne, rozporządzenie lub wniosek prawny; aby chronić bezpieczeństwo dowolnej osoby; aby rozwiązywać problemy związane z oszustwami, bezpieczeństwem lub kwestiami technicznymi; lub aby chronić prawa lub własność firmy TransferGo. Możemy również udostępniać stronom trzecim zbiorcze informacje statystyczne i analizy dotyczące użytkowników naszej Usługi, jednak dopilnujemy, aby nikogo nie można było zidentyfikować na podstawie tych informacji przed ich ujawnieniem z naszej strony.

    Bezpieczeństwo Twoich danych:

    Bardzo poważnie traktujemy ochronę Twoich danych – szyfrujemy dane, które podajesz podczas przesyłania informacji; nasze systemy wewnętrzne rejestrują dostęp do Twoich danych, gdy / jeśli dostęp do nich mają nasi pracownicy; nasze biura mają kontrolę obszarową przed nieautoryzowanym dostępem; mamy wewnętrzne procedury bezpieczeństwa IT i stosujemy najlepsze praktyki bezpieczeństwa w celu zminimalizowania ryzyka związanego z atakami z zewnątrz; wszystkie istotne systemy wymagają uwierzytelniania dwuetapowego i / lub są dostępne tylko za pośrednictwem sieci wewnętrznej / VPN.

    Dlaczego potrzebujemy Twoich danych osobowych:

    1) Jako instytucja finansowa jesteśmy zobowiązani do wiarygodnej identyfikacji klienta przed świadczeniem jakichkolwiek usług finansowych i zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby zapobiec wszelkiemu praniu brudnych pieniędzy i oszukańczym działaniom, dlatego możemy potrzebować dodatkowych informacji i / lub dokumentacji od klienta w zależności od konkretnych przypadków. 2) W celu przeprowadzania zwykłych operacji biznesowych i spełnienia Warunków umowy zawartej z Tobą w celu korzystania z usług TransferGo. Wysyłając pieniądze, musimy określić, kto je wysyła. Czasami możemy poprosić nadawcę o podanie dodatkowych informacji lub dodatkowych dokumentów po stronie odbiorcy. 3) W celu ochrony klientów i / lub naszych interesów zachowujemy całą komunikację z naszymi klientami, aby zagwarantować, że w przypadku sporów będziemy dysponować wszystkimi dostępnymi dziennikami dotyczącymi wymiany informacji. 4) Aby zapewnić Ci lepszą ofertę – znajomość danych osobowych oznacza, że ​​możemy zaoferować Ci lepszą, bardziej spersonalizowaną obsługę i dostarczyć wartościowe oferty. Zbieramy 3 rodzaje danych w niniejszym produkcie:

    1) Dane osobowe i finansowe wymagane do przestrzegania zasad „Poznaj swojego klienta" (KYC) i przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy (AML) i zwalczania finansowania terroryzmu (CTF), a także konieczne do wykonywania operacji finansowych i biznesowych:

    Dane te obejmują Twoje informacje, takie jak adres e-mail, numer telefonu, imię, nazwisko, adres, narodowość, datę urodzenia, dane rachunku bankowego (w tym dane dotyczące karty debetowej / kredytowej), historię transakcji i inne dane osobowe, które mogą nam pomóc w przestrzeganiu przepisów i zapobiegać nieuczciwym praktykom. Przesyłając pieniądze, przekazujemy również naszym partnerom (pośrednikom finansowym) pewne dane osobowe w celu zakończenia transakcji (w tym między innymi operatorom kart płatniczych, dostawcom list sankcyjnych, systemom wykrywania oszustw, bankom partnerskim).

    Oto lista dostawców, którym udostępniamy Twoje dane:
  • Amazon Web Services – nasz dostawca centrum danych (hostingu), w którym przechowujemy i przetwarzamy wszystkie Twoje dane. Wszystkie nasze dane są przechowywane na terenie Unii Europejskiej.
  • RDC – narzędzie umożliwiające nam sprawdzenie, czy nie znajdujesz się na żadnej liście osób objętych sankcjami, czy nie jesteś osobą osobą politycznie eksponowaną (PEP) lub jeśli są jakieś niekorzystne pliki dotyczące Twojej osoby.
  • Tracesmart – dostawca usług weryfikacji tożsamości.
  • DirectID – dostawca usług weryfikacji tożsamości.
  • ID Scan – dostawca usług weryfikacji tożsamości.
  • Onfido – dostawca usług weryfikacji tożsamości.
  • Google Cloud Vision – usługa rozpoznawania obrazów, która pomaga identyfikować dokumenty o złej jakości.
  • Checkout.com – nasz operator kart płatniczych.
  • Inne banki lub dostawcy usług płatniczych – kiedy wysyłamy pieniądze w Twoim imieniu, informacje te stają się widoczne dla banku odbiorcy i / lub dostawcy płatności oraz dla samego odbiorcy.
  • Banki partnerskie – kiedy otrzymujemy od Ciebie pieniądze, nasze banki partnerskie przechowują informacje o Twoich transakcjach.
  • Duedil – dostawca usług weryfikacji firm.
  • Tableau – narzędzie do analizy danych biznesowych.


  • 2) Wyniki techniczne, analiza behawioralna i dane komunikacyjne:

    Dane te mają być z zasady anonimowe, ale mogą obejmować części danych osobowych lub dane dotyczące użytkownika. Używamy wielu narzędzi do śledzenia wydajności strony pod względem technicznym, monitorowania błędów, statystyk użycia strony, które to informacje pomagają nam ulepszać nasze usługi i zapewniać klientom lepsze korzystanie z usług oraz skuteczną komunikację z naszymi klientami. Oto lista dostawców, z których korzystamy:

  • Google Analytics – narzędzie służące do monitorowania agregowanych zachowań klientów i dostarczania informacji na temat systemu. Zawsze maskujemy Twój adres IP, więc nie możemy Cię zidentyfikować.
  • Google Optimize – narzędzie do testowania typu A / B, które może pokazywać nieco inną treść dla każdego klienta. Klienci są wybierani losowo, a nie na podstawie profilowania danych osobowych.
  • HotJar – narzędzie do anonimowego monitorowania indywidualnych zachowań klientów, które pomaga nam optymalizować stronę. Mimo że śledzi ono konkretnego klienta, nie jest możliwe określenie, kim jest klient, ani także wykorzystanie tych danych do celów marketingowych lub innych.
  • Mixpanel – behawioralne narzędzie do śledzenia, a także dostawca powiadomień typu push.
  • Get Site Control – narzędzie do szybkiego dostosowywania zawartości strony bez potrzeby angażowania programistów (np. dodawanie ankiety do strony głównej).
  • TrackJS – narzędzie monitorowania początkowego i końcowego procesu służące do wykrywania błędów.
  • NewRelic – narzędzie do monitorowania i rozwiązywania problemów technicznych.
  • Datadog – narzędzie do monitorowania wydajności technicznej i rozwiązywania problemów.
  • Loggly – usługa dziennika błędów, która pomaga identyfikować i rozwiązywać problemy w naszym systemie.
  • Fabric – usługa dziennika błędów, która pomaga identyfikować i rozwiązywać problemy w naszym systemie.
  • Zendesk – narzędzie wsparcia klienta, którego używamy do komunikacji z naszymi klientami.
  • Talkdesk – narzędzie wsparcia klienta, którego używamy do komunikacji z naszymi klientami.
  • Twillio – usługa wysyłania SMS-ów, której używamy do wysyłania wiadomości SMS o ważnych zdarzeniach transakcyjnych.
  • Vertex – usługa wysyłania SMS-ów, której używamy do wysyłania wiadomości SMS o treści marketingowej.
  • Postmark – usługa wysyłania wiadomości e-mail, za pomocą której wysyłamy wiadomości e-mail o ważnych zdarzeniach transakcyjnych.
  • Active Campaign – usługa wysyłania wiadomości e-mail, której używamy do wysyłania e-maili marketingowych lub ogólnych komunikatów, które nie są spersonalizowane i nie są uważane za materiały marketingowe.
  • Tableau – narzędzie do analizy wywiadu gospodarczego, którego używamy do śledzenia naszej wydajności.
  • Wootric – system oceny lojalności klientów (Net Promoter Score – NPS).
  • Google Suite – nasze wewnętrzne systemy komunikacji (e-maile, dokumenty itp.), które mogą zawierać pewne dane osobowe.
  • Slack – nasze narzędzie komunikacji firmowej, które może zawierać pewne dane osobowe.
  • Asana – narzędzie do zarządzania zadaniami.
  • Atlassian – zarządzanie zadaniami i pakiet dokumentacji.


  • 3) Marketing, personalizacja, profilowanie danych:

    Korzystamy z szerokiej gamy narzędzi marketingowych, aby dotrzeć do naszych obecnych i potencjalnych klientów. Takie narzędzia obejmują systemy do ponownego targetowania, „piksele" dopasowane do użytkownika i inne narzędzia, dzięki którym możesz wyświetlać trafne reklamy i / lub poprawiać swoje doświadczenie. Oto lista dostawców, z których obecnie korzystamy:

  • Piksel Facebooka – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci społecznościowej Facebooka w celach ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Google DoubleClick / Adwords – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Google w celach ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Bing – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Bing w celu ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.
  • Rubicon – śledzący „piksel", który przeprowadza dopasowanie Twojej osoby w sieci Rubicon do celów ponownego targetowania i / lub śledzenia konwersji.


  • Polityka wyboru partnerów

    Zastrzegamy sobie prawo do włączenia lub wykluczenia nowych partnerów w celu przetwarzania danych w dowolnej z kategorii wymienionych w niniejszych zasadach. Traktujemy poważnie ochronę danych i zawsze współpracujemy z firmami, które zapewniają solidną umowę przetwarzania danych (DPA) lub inne umowy z tymi firmami dotyczące ochrony danych.

    Profilowanie, segmentacja i zautomatyzowane podejmowanie decyzji:

    Mamy bardzo szeroką gamę klientów na całym świecie i staramy się spersonalizować dla nich korzystanie z naszych usług. Profilowanie obejmuje szereg czynności, począwszy od wysyłania komunikatów marketingowych w preferowanym języku, po zapowiedzi nowych produktów, które mogą być przydatne dla konkretnych klientów, jak również oferowanie specjalnych ofert. Żadne z naszych działań profilujących nie wywołuje skutków prawnych dla klienta, z wyjątkiem środków zapobiegania nadużyciom finansowym, za które ponosimy odpowiedzialność prawną zgodnie z przepisami dotyczącymi przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy.

    Zawsze pytamy naszych klientów o zgodę na politykę prywatności:

    1) Jeśli klient odrzuci politykę prywatności – uwzględniamy tylko 1. i 2. rodzaj danych (dane osobowe + dane techniczne / behawioralne / komunikacyjne), pozostawiając 3. rodzaj danych marketingowych, które nie są używane. Kiedy wybierzesz tę ​​opcję, będziemy nadal śledzić dane, które są nam potrzebne do udostępnienia naszej usługi, ale dane te nie będą wykorzystywane do celów marketingowych. Nie będziemy wysyłać żadnych komunikatów marketingowych, w tym ofert specjalnych, o ile klient nie zdecyduje się na otrzymywanie ich za odrębną zgodą.
    2) Jeśli klient akceptuje politykę prywatności – uwzględniamy 1., 2. i 3. rodzaj danych. W przypadku niektórych narzędzi analizy behawioralnej wyślemy dodatkowe identyfikatory, aby lepiej zrozumieć zachowania klientów. Będziemy także wysyłać komunikaty marketingowe drogą elektroniczną.

    Zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące śledzenia i komunikacji w menu ustawień. Jeśli chcesz obniżyć poziom monitorowania, pamiętaj, że istniejące dane będą dostępne do momentu zakończenia okresu przechowywania danych. Jeśli chcesz, aby Twoje dane zostały wcześniej usunięte, wyślij takie żądanie na adres [email protected]

    Jeśli klient chce zresetować opcję śledzenia w wylogowanym systemie, najlepszym sposobem na przeprowadzenie tego procesu jest wyczyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki.

    Preferencje dotyczące komunikatów marketingowych:

    Informujemy naszych klientów o nowych produktach lub usługach, ofertach specjalnych i innych ogłoszeniach marketingowych. Akceptując niniejszą politykę prywatności, zgadzasz się na otrzymywanie od nas komunikatów marketingowych drogą elektroniczną (e-mail, aplikacja, SMS, połączenia telefoniczne). Jeśli odrzucisz tę politykę prywatności, nie będziemy wysyłać żadnych komunikatów marketingowych, jednak ominą Cię specjalne oferty, które oferujemy naszym klientom. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić tę preferencję w ustawieniach profilu i skonfigurować określone kanały, przez które chcesz odbierać wspomniane komunikaty.

    Informacje transakcyjne, np. informacje na temat otrzymanych pieniędzy, wnioski o dokumenty i / lub inne informacje związane z naszą główną usługą nie są częścią komunikatów marketingowych i nie można ich wyłączyć.

    Wykonywanie swoich praw do danych:

    Europejskie ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) daje Ci więcej uprawnień do kontrolowania, jakie dane o Tobie są dostępne dla takich firm jak nasza. Oto lista praw określonych w tym rozporządzeniu::

  • Prawo podmiotu do dostępu do swoich danych.
  • Prawo podmiotu do sprostowania swoich danych.
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania dla podmiotu, którego dotyczą dane.
  • Prawo do otrzymywania informacji.
  • Prawo do przenoszenia danych.
  • Prawo do zastrzeżeń dotyczących przetwarzania danych.


  • Aby wykonać swoje prawa związane z RODO, prosimy o kontakt poprzez e-mail [email protected] Skorzystaj z adresu e-mail, który został przez Ciebie użyty do zarejestrowania się w serwisie TransferGo, ponieważ będziemy musieli przeprowadzić proces identyfikacji klienta. Odpowiemy na Twój wniosek w ciągu 30 dni kalendarzowych. Należy pamiętać, że TransferGo jako firma prowadząca działalność regulowaną musi przechowywać dane osobowe klientów, a także dodatkowe dokumenty w celu zapobiegania, wykrywania i prowadzenia dochodzeń przez właściwe organy na wypadek ewentualnego prania brudnych pieniędzy lub finansowania terroryzmu. Aby spełnić wymagania prawne dotyczące przepisów AML / CTF, kopia dokumentów i danych osobowych klienta będzie przechowywana w naszym systemie przez okres pięciu (5) lat po zakończeniu relacji biznesowych z klientem lub po dacie transakcji sporadycznej. Należy pamiętać, że wymogi prawne przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy i zwalczania finansowania terroryzmu (AML / CTF) unieważniają wymogi RODO. W niektórych przypadkach, w których nie mamy skutecznych metod do usunięcia Twoich danych, zostaną one automatycznie usunięte w ciągu 6 miesięcy od wygaśnięcia okresu przechowywania danych.

    Jeśli żądanie klienta jest ewidentnie nieuzasadnione lub przesadne, zastrzegamy sobie prawo do odmowy działania w sprawie wniosku lub nałożenia opłaty administracyjnej.
    Jeśli uważasz, że Twoje prawa nie są właściwie przestrzegane, zawsze możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych (IOD) pod adresem [email protected]

    Polityka dotycząca plików cookie:

    Pliki cookie to niewielka porcja informacji zapisanych w pamięci przeglądarki. Służą one poprawie jakości obsługi klienta na stronach internetowych i pomagają usługom stron trzecich w prawidłowym działaniu.

    TransferGo wykorzystuje pliki cookie w szerokim zakresie zarówno na stronie publicznej, jak i w niniejszym produkcie. Większość zewnętrznych dostawców usług, z których korzystamy, konfiguruje pliki cookie w przeglądarce klienta w celu ułatwienia korzystania ze swoich usług. Prywatne dane nigdy nie są przechowywane w plikach cookie, jedynie anonimowe identyfikatory lub inne ustawienia preferencyjne. Okres przechowywania danych zależy od polityki dotyczącej plików cookie, ale nie może on przekroczyć 24 miesięcy.

    Dodatkowe informacje na temat tych zasad i przyszłych zmian:

    Możemy ujawnić Twoje dane osobowe następującym stronom trzecim: Możemy udostępniać Twoje dane osobowe dowolnemu członkowi naszej grupy lub podmiotom zależnym (tj. każdej organizacji, której jesteśmy właścicielami lub którą kontrolujemy) lub naszej spółce holdingowej lub nadrzędnej spółce holdingowej (tj. każdej organizacji, która jest naszym właścicielem lub która nas kontroluje) oraz wszelkim posiadanym przez nie filiom. Firmy te będą wykorzystywać Twoje dane osobowe tylko w celu świadczenia usług dla nas lub dla Ciebie, w taki sam sposób, jak możemy ich używać w ramach niniejszej polityki prywatności.

    W przypadku sprzedaży jakiejkolwiek firmy lub aktywów, dane osobowe mogą zostać ujawnione lub przekazane kupującym lub potencjalnym nabywcom naszej firmy lub któregokolwiek z naszych aktywów w ramach takiego aktu sprzedaży.

    Niniejsze zasady są dostępne w różnych językach. W przypadku niezgodności wynikających z różnic między językami wersja angielska ma większą moc.

    Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące tej polityki, skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji za pośrednictwem poczty elektronicznej [email protected] Zastrzegamy sobie prawo do zmiany tych zasad i poinformowania klientów za pośrednictwem produktu lub innych środków komunikacji (np. e-mail) na 7 dni przed rzeczywistą zmianą.

    Przesyłaj pieniądze taniej już teraz